Bitcoin verbetert de prestaties van een portefeuille, vindt studie

Slechts één procent in cryptocurrencies bleek volgens een zesjarig onderzoek het jaarlijkse rendement met maar liefst 7,5 procent te verhogen.

In het kort

  • Uit een studie van Iconic Funds is gebleken dat crypto-beleggingen, van slechts één procent, het rendement van een aantal portefeuilles verhogen.
  • De studie wilde aantonen dat, ondanks de volatiliteit van crypto, de voor risico’s gecorrigeerde rendementen aanzienlijk werden verbeterd door de toevoeging ervan.
  • De jaarlijkse rendementen van de indexen met vijf procent aangehouden in cryptocurrencies bereikten dubbele cijfers, over een periode van zes jaar.

Het houden van zo weinig als één procent in cryptocurrency kan rendementen over om het even welk portefeuilletype opvoeren, suggereert een studie door crypto-assetbeheerfirma Iconic Funds.

De in Frankfurt gevestigde start-up is een joint venture tussen crypto-asset management groep Iconic Holding en Cryptology Asset Group, die is opgericht door de legendarische ondernemers Christian Angermayer en Mike Novogratz. Het onderzoek, dat dinsdag werd gepubliceerd, was bedoeld om de impact van cryptocurrencies op traditionele en alternatieve beleggingsportefeuilles te onderzoeken – en het is verrassend positief.

„Veel beleggers en instellingen zijn sceptisch over Bitcoin Code en crypto vanwege de wijdverspreide volatiliteit“, vertelde Iconic Holding CEO Patrick Lowry aan Decrypt. „We wilden objectieve informatie presenteren die liet zien hoe, zelfs ondanks de volatiliteit, de voor risico’s gecorrigeerde rendementen van verschillende portefeuilles aan crypto activa nog steeds aanzienlijk werden verbeterd door zelfs maar één procent toe te wijzen aan crypto gedurende de waargenomen periode.“

De impact van het opnemen van een crypto-index met gewichten van één procent, drie procent of vijf procent werd onderzocht. Bitcoin, Ethereum, XRP, Litecoin, Tether, Bitcoin Cash, EOS, Binance Coin, Bitcoin SV en Tezos waren de cryptocurrencies die voor de index werden gebruikt.

Cryptocurrencies en het effect op de Sharpe Ratio

Centraal in het onderzoek staat de zogenaamde Sharpe Ratio. Dit is een gemeenschappelijke maatstaf voor risico en rendement en weegt af in hoeverre het rendement van een portefeuille groter is geweest dan dat van een risicovrij actief. De studie vond „aanzienlijke“ stijgingen van de Sharpe Ratio in alle onderzochte portefeuillemodellen – van een traditionele aandelen- en obligatieportefeuille tot een pensioenfonds, uitgaande van een passieve beleggingsstrategie.

„De portefeuille van Family Office werd ongetwijfeld het meest beïnvloed door een crypto-toewijzing, waardoor de Sharpe-ratio meer dan verdubbeld werd met een toewijzing van drie procent“, aldus Lowry.

Gemeten in cumulatief rendement, presteerden de portefeuilles met inbegrip van cryptocurrencies aanzienlijk beter dan de (niet-crypto) referentie-index, in sommige gevallen met meer dan 100%, over het geobserveerde tijdsbestek (tussen 2013 en 2019) volgens het onderzoek.

De jaarlijkse rendementen van de indexen met vijf procent aangehouden in cryptocurrencies bereikten dubbele cijfers, met als hoogste cijfer bijna 15 procent voor een evenwichtige portefeuille, bestaande uit aandelen, obligaties, onroerend goed, goud en grondstoffen.

Een toekomstige studie van Iconic Funds is gepland om de correlatie van crypto-assets met traditionele activaklassen te onderzoeken.

„We willen de waarheid vertellen over het feit dat Bitcoin/crypto een ’niet-correcte activaklasse‘ is met feitelijke gegevens“, aldus Lowry. „Ik vermoed dat de resultaten niet zullen zijn wat de mensen verwachten.“